TURNHOUT / ANTWERPEN – “Jaarlijks belandt er zo’n acht miljoen ton plastic in onze oceanen. Als we niets doen, dan zwemt er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee”, zegt Dirk Pauwels. Samen met de Universiteit Antwerpen wil hij die ‘plastic soup’ aanpakken, te beginnen met de Schelde. Want ook die vervoert plastic naar de oceaan.

“Ik richtte ‘Zero Plastic Rivers’ in november op samen met mijn vrouw”, vertelt Turnhoutenaar Dirk Pauwels. Zelf is hij geen waterbouwkundig ingenieur, noch bioloog. “Maar ik kon het probleem van de plastic soup gewoon niet langer aanzien. Er is dringend een grondige aanpak nodig. Of het gaat lukken om de gigantische hoeveelheden plastic die nu al in onze oceanen drijven te verwijderen, weet ik niet. Maar wat wij willen doen, is een methode ontwikkelen om te voorkomen dat die 8 miljoen ton plastic – het equivalent van een vrachtwagen per minuut – er elk jaar opnieuw bijkomt.”

En daar moet ‘Zero Plastic Rivers’ een centrale rol in spelen. “De bedoeling is om de alle betrokken actoren met elkaar in contact te brengen en zo een algemeen kader te bieden om de vervuiling van de oceanen aan te pakken”, legt hij uit. “Want er is een breed draagvlak nodig om deze problematiek onder handen te nemen. Er bestaan al heel wat initiatieven, maar die zijn nog niet genoeg op elkaar afgestemd.” Dat er tussen de politiek, de wetenschappelijke wereld, de bedrijfswereld en de gewone burgers een samenwerking ontstaat, is volgens Pauwels dus cruciaal.

Op dit ogenblik kan hij daarvoor al rekenen op de steun van NV Waterwegen en Zeekanaal (verantwoordelijk voor het Beheer van de Schelde), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM). En ook een samenwerking met de Universiteit Antwerpen wordt binnen enkele dagen beklonken. “Vanuit het idee ‘meten is weten’ gaan we samen een methode ontwikkelen om de hoeveelheid plastic die de Schelde naar de zee vervoert, te meten. Want tot nog toe is onderzoek hiernaar onbestaande.”

Een unicum

De onderzoeksgroep ‘ecosysteembeheer’ van de UA reageert alvast erg opgetogen op de toekomstige samenwerking met Pauwels. “Wij staan te popelen om mee te werken. Als een burger zo geëngageerd is, is het onze taak om te helpen, zeker als die dan ook nog eens de nodige middelen aanreikt”, vertelt Tom Maris van de onderzoeksgroep.“

Pauwels kwam een tijd terug naar ons met het idee om een grote plasticvanger te bouwen in de Schelde. Bij ons rees toen de vraag of dat wel verstandig is wanneer je niet weet over hoeveel plastic het juist gaat, op welke plaatsen het meeste plastic in de rivier terecht komt en welke locaties het meest geschikt zijn om die plasticstroom tegen te houden. Daar gaan wij nu in eerste instantie bij helpen. We hebben al heel wat metingen lopen in de Schelde, onder meer op het vlak van debiet, getij, stroomsnelheid enzovoort. Voor ons houdt dit maar een kleine extra meting in, wat het project perfect haalbaar maakt. Daarom ook is de Schelde zo’n goed vertrekpunt.”

Naar Maris’ weten is het bovendien de eerste keer dat er op deze manier tewerk wordt gegaan. “Nergens werd er voor een gans rivierbekken de vervuiling op deze wijze in kaart gebracht.” Wanneer dan uiteindelijk een duidelijk beeld bekomen is, is het de bedoeling dat de UA ook mee een geschikte constructie uitwerkt om het plastic uit de Schelde te vissen.

Mentaliteitsswitch

En ondertussen zet Pauwels zijn strijd op andere vlakken verder. “Het probleem vraagt om een mentaliteitswijziging bij de hele bevolking. Sensibiliseren is daarbij noodzakelijk want een kleine minderheid kan al heel wat schade aanrichten. Wat me optimistisch stelt, is dat er al veel mensen mee bezig zijn. Maar wanneer je kijkt naar Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, dan merk je dat de vervuiling daar echt verschrikkelijk is. Het is dan ook de bedoeling dat we de ontwikkelde technieken gaan exporteren in de hoop dat er overal ter wereld iets mee wordt gedaan. Want het stemt niet hoopvol te weten dat zolang er geen oplossing is, het probleem elke dag erger wordt.”

Meer weten? Dirk Pauwels spreekt op het eerste Conscious Café van Conscious Crew vzw in de Nieuwe Vrede in Berchem, Vredestraat 16-22. Donderdag 9 maart om 19.45u.

Website: zeroplasticrivers.com

Bron: Deze Turnhoutenaar pakt vervuilde rivieren en oceanen aan vi… (Antwerpen) – Gazet van Antwerpen

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *