BONHEIDEN – Marie-José Van Gorp (81) uit Bonheiden is een kranige en mondige vrouw. Sinds november is ze ‘bermmeter’ van de gemeente. Elke dag fietst ze een behoorlijk traject doorheen Bonheiden en Rijmenam om zwerfvuil te ruimen, door weer en wind. De kilo’s die ze intussen verzamelde, zijn niet te tellen.

Ze heeft een stem als een klok en is zo gezond als een vis. Dat Marie-José Van Gorp haar mannetje kan staan, bewees ze ook in haar actieve carrière toen ze granieten tegels verkocht. “In de jaren 60 en 70 was dat louter een mannenbastion, maar ik heb in de sector naam gemaakt”, pronkt ze nu nog trots.

Tegenwoordig ruimt ze zwerfvuil, bakken en zakken vol. “In november vorige jaar hoorde ik een algemeen directeur van een bedrijf op de radio vertellen dat hij elke dag 10 minuten de tijd nam om voor zijn eigen deur zwerfvuil te ruimen. Hij vond dat zijn plicht. Dat intrigeerde me en ik begon er ook mee. Eerst deed ik een klein toertje rond het huis met de hond, enkele weken later ging ik al met de fiets in Bonheiden op pad, want het was snel duidelijk dat ik mijn fietsmand nodig had om het vuil in op te bergen.”

Voldoening

“Wanneer je goed kijkt, liggen er hopen kleine papiertjes, drankblikken- en flessen, sigarettenpeuken of restanten van verpakkingen. Het geeft een enorme voldoening om de straten proper te maken. Een hobby? Het is een echte obsessie geworden.”Terwijl Marie-José vroeger amper een kwartiertje nodig had naar Rijmenam te fietsen, doet ze daar nu het dubbele van de tijd over. “Om de haverklap stop ik ergens om zwerfvuil te ruimen. Per rit stap ik gemiddeld 35 of 40 keer af. Vorige week zelfs eens zeventig keer. Last van mijn rug heb ik allerminst. Ik werk ook nog geregeld in de tuin, thuis in Bonheiden of bij mijn dochter in Rijmenam.”

21 grote zakken

Marie-José ruimt niet alleen grote banen, ook de kleine straten tot aan de grens met Keerbergen neemt ze voor haar rekeing. “Als ik tijd heb, fiets ik door naar de ING in Keerbergen. Mijn fietsmandje puilt dan over. Onlangs nog heb ik enkele leden van de Chiro in Rijmenam hierover aangesproken, want ook hun terreinen zijn niet netjes. Ik kreeg het antwoord dat ze drie keer per jaar ruimen, maar dat is niet genoeg. Zelfs natuurgebied Mispeldonk krioelt van het zwerfvuil.

”Haar beste ‘klanten’ noemt ze de wagens. “Wanneer die over een blik rijden, is dat goed platgeduwd en hoef ik het zelf niet te doen. Soms laat ik als bewustwording een plastic fles liggen op de baan, maar zelfs dat helpt niet. Een of twee dagen later ga ik het zelf opruimen. Zelfs in Mechelen aan de Nekker kennen ze me goed. Soms haal ik zelfs halsbrekende toeren uit door prikkeldraad. Intussen ruimde ik al 21 grote zakken afval.”

Bron: Marie-José (81) is de ‘bermmeter’ van Bonheiden: “Het is een… (Bonheiden) – Gazet van Antwerpen

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *