Afbreekbare plastic flesjes en boodschappentasjes zijn geen oplossing voor de problematische hoeveelheid afval in de oceanen, waarschuwen milieuwetenschappers van de VN. Het meeste plastic is bijzonder duurzaam en daardoor worden stukken plastic en microplastics via zeestromen verspreid over de oceanen tussen de Noordpool en Antarctica. Dat staat in een VN-rapport dat vandaag gepubliceerd werd.
Geen duurzaam alternatief

Veel plastics die het label ‘biologisch afbreekbaar’ krijgen, zoals boodschappentasjes, breken pas af bij temperaturen van 50 graden Celsius en dat is niet het geval in de oceaan. Ze drijven ook niet, ze zinken, dus ze zullen niet blootgesteld worden aan UV-licht en afbreken. Jacqueline McGlade, hoofdwetenschapper VN Milieuprogramma

Plastic dat door de natuur kan afgebroken worden, wordt de laatste jaren steeds vaker naar voren geschoven als een duurzaam alternatief dat de grote hoeveelheid plastic die uiteindelijk in de zee belandt, kan terugdringen.

Maar volgens Jacqueline McGlade, hoofdwetenschapper bij het Milieuprogramma van de VN zijn deze biologisch afbreekbare plastics geen eenvoudige oplossing: “Het is goedbedoeld, maar verkeerd. Veel plastics die het label ‘biologisch afbreekbaar’ krijgen, zoals boodschappentasjes, breken pas af bij temperaturen van 50 graden Celsius en dat is niet het geval in de oceaan. Ze drijven ook niet, ze zinken, dus ze zullen niet blootgesteld worden aan UV-licht en afbreken.”

Tijdens de VN-milieuvergadering in Nairobi, waar de 170 aanwezige landen later deze week waarschijnlijk een resolutie tegen microplastics zullen aannemen, vertelde ze: ”

We hebben plastics teruggevonden in afgelegen plaatsen zoals de Chagoseilanden (in de Indische Oceaan, red.). Zelfs als je op een afgelegen plek woont, ben je nog niet veilig.

2000 miljoen ton plastic tegen 2050
In 2014 werd meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd. Als de huidige trend zich blijft voortzetten, zal dat oplopen tot 2000 miljoen ton tegen 2050, zo blijkt uit het VN-rapport. Welk percentage daarvan precies in zee belandt, is niet duidelijk, maar “plastic afval in de zee is nu alomtegenwoordig,” concludeert het rapport.

De verspreiding van zowel grotere stukken plastic als microplastics brengen grote ecologische, sociale en economische kosten met zich mee. Dolfijnen raken bijvoorbeeld verstrikt in vislijnen en -netten. Kwallen gebruiken plastic om mee te reizen. Daardoor breiden ze hun bereik uit en dat is volgens experts geen goede zaak: kwallen eten veel plankton, waardoor er minder voedsel is voor vis en ander zeeleven.

Oplossing

De belangrijkste oplossing voor plastic in de oceaan is een betere afvalinzameling en recyclage, voornamelijk in de ontwikkelingslanden, zegt de VN. Maar dat is volgens McGlade onvoldoende: sommige biologisch afbreekbare componenten die plastic moeten helpen afbreken, maken het moeilijker recycleerbaar en mogelijk schadelijk voor de omgeving.

Als consumenten moeten we nadenken over het gebruik van plastic  zegt ze.

Bron: Biologisch afbreekbaar plastic is schijnoplossing voor vervuiling oceanen – HLN.be

Categories:

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *