Er wordt zoveel plastic gebruikt dat in 2050 er zich meer plastic afval in de oceanen zal bevinden dan vis. Daarvoor waarschuwt het World Economic Forum van Davos.”Het huidige productiesysteem, gebruik, en wegwerpen van plastic heeft belangrijke negatieve gevolgen. Zo gaat jaarlijks 80 tot 120 miljard dollar plastic verpakking verloren. En behalve de financiële kost zullen de oceanen, bij ongewijzigde situatie, meer plastic bevatten dan vis tegen 2050″, klinkt het in een persmededeling.

Uit het rapport van het World Economic Forum Davos blijkt dat de verhouding in gewicht tussen plastic en vis één tegenover vijf was in 2014, naar één tegenover drie zal evolueren in 2025 en naar één tegenover één in 2050.Volgens het forum is het noodzakelijk dat er een totale ommeslag gemaakt wordt inzake verpakkingen en dat er gezocht wordt naar alternatieven voor olie als basismateriaal voor hun productie. Want als er niets verandert, zal deze industrie een vijfde van de olieproductie verbruiken in 2050.

Verschillende landen proberen evenwel vandaag reeds het gebruik van plastic draagtasjes in te perken. Op hetzelfde World Economic Forum kreeg acteur Leonardo DiCaprio vandaag overigens een onderscheiding voor de bescherming van het milieu. De acteur verzamelde met zijn in 1998 opgerichte ‘Leonardo DiCaprio Foundation’ meer dan 30 miljoen dollar voor de promotie van 70 innovatieve milieuprojecten in 40 landen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de bescherming van de wereldzeeën en bedreigde diersoorten. “Zuivere lucht en zuiver water en een levenswaardig klimaat zijn onvervreemdbare mensenrechten”, verklaarde DiCaprio.

De klimaatcrisis overwinnen is “geen kwestie van politiek, maar een kwestie van ons eigen overleven”. Voor sociaal engagement op verschillende vlakken werden ook de Chinese actrice Yao Chen, de Deens-IJslandse kunstenaar Ólafur Elíasson en de Amerikaanse rapper en hiphopproducer will.i.am met “Crystal Awards” onderscheiden.

Bron: “Tegen 2050 meer plastic dan vis in oceaan” – HLN.be

Categories:

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *