Tom Ysebaert, correspondent plastic van de Standaard, beschrijft in zijn artikel hoe de Vlaamse Waterweg, de overheidsinstantie die de bevaarbare waterwegen in Vlaanderen beheert, het plan heeft opgevat om op een aantal plaatsen in de Schelde gespecialiseerde plasticvangers te laten installeren. Volgens Frederik Van Overloop, projectingenieur van de Vlaamse Waterweg, is het de eerste keer dat er dergelijke plasticvangers zullen geïnstalleerd worden op een getijdenrivier met druk scheepvaartverkeer die hiervan geen last mag ondervinden.

Bovendien is de Vlaamse Waterweg geïnteresseerd om te weten hoe effectief de plasticvangers zijn. Daarvoor is het nodig om de plasticvervuiling van de Schelde te monitoren. Om dit te bereiken, heeft de Onderzoeksgroep Ecobe van de Universiteit Antwerpen een doctoraatsonderzoek opgezet, waarbij de onderzoeker Bert Teunkens de plastic flux van de Schelde naar de Noordzee in kaart zal brengen, zowel wat betreft volumes als soorten van plastic afval. Dit onderzoek is geïnitieerd door de samenwerking tussen de onderzoeksgroep Ecosysteembeheer van de Universiteit Antwerpen en Zero Plastic Rivers vzw, en wordt gesteund door een aantal andere organisaties zoals het Havenbedrijf Antwerpen, Ovam en de chemische sector.

Je kan het volledige artikel vinden op https://www.standaard.be/cnt/dmf20180610_03554308.

                      

                

 

In een tweede artikel (“Blikvanger: Zero Plastic Rivers”) beschrijft Tom Ysebaert hoe Zero Plastic Rivers vzw de katalysator is geweest die de Universiteit Antwerpen, overheidsinstanties zoals de Vlaamse Waterweg, het Havenbedrijf Antwerpen en bedrijven zoals Deme en Fujitsu bij elkaar heeft gebracht om plasticvangers voor de Schelde te ontwerpen, te bouwen en te plaatsen. Bovendien ligt Zero Plastic Rivers vzw samen met de Onderzoeksgroep Ecobe van de Universiteit Antwerpen aan de basis van het doctoraatsonderzoek om de plastic flux van de Schelde naar de Noordzee te kwantificeren.

Je kan het volledige artikel vinden op http://www.standaard.be/cnt/dmf20180610_03554587

 

 

Categories:

Tags:

Comments are closed