AKOESTISCH

Een groot deel van de plastic items in de rivier bewegen zich onder het wateroppervlak. Om deze items te kunnen volgen schieten gewone GPS zenders tekort. Dit aangezien dergelijke zender aan het wateroppervlak moeten blijven om te kunnen communiceren.

Om dergelijke plastic items toch gedetailleerd te kunnen opvolgen, wordt er ook gebruik gemaakt van akoestische tags. Dit is een beproefde techniek om migratie bij vissen in kaart te brengen. Zo’n tag stuurt een code uit die wordt opgepikt door een netwerk van akoestische onderwaterontvangers die aanwezig zijn in de Schelde, de Westerschelde en de Noordzee. Deze plastic items zijn te herkennen aan hun fluo oranje kleur. Indien je zo’n item vindt op de oevers mik je deze onmiddellijk terug de rivier in.

Hoewel het gebruik van dergelijke tags toelaat om automatisch gegevens te verzamelen, is het net zoals bij de fluo gele items mogelijk om je vondst te registreren via de website www.zpr.one. Wanneer je één van deze item vindt langs de oevers van de Schelde en het correct registreert, maak je ook nog eens kans op een leuke prijs.  

Dit netwerk van onderwaterontvangers (PBARN) is een onderdeel van het Belgische LifeWatch Project en wordt beheerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), De Universiteit van Gent (Ugent) en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). Mede dankzij het winnen van de  Brilliant Marine Research Ideas 2020,  een beurs die jaarlijks wordt uitgereikt door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aan een out of the box idee, konden de onderzoekers 30 tags (VEMCO-V7) aankopen. Deze beurs werd gesponsord door DEME, een innovatieve speler in de maritieme industrie.

Meer info / More information:

http://www.lifewatch.be/en/fish-acoustic-receiver-network)

(http://www.vliz.be/nl/brilliant-marine-research-idea-beurs)