Al het goede nieuws over de verbeterde waterkwaliteit ten spijt: onze waterlopen hebben te lijden onder het plastic dat we dagelijks in onze riolen lozen. Waarschijnlijk is ook de Schelde er slecht aan toe.

Onze stranden kreunen onder de vervuiling: achtergelaten plastic, peuken, flesjes, verpakkingen. Maar uit een Vlaams onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat de vervuiling op de zeebodem en in de rivieren wel 100 keer groter is. Het gaat dan om microplastics: kleine plasticdeeltjes van minder dan 1 millimeter afkomstig van industriële lozingen, cosmetische producten en vezels van synthetische kleding. Die microplastics zijn erg vervuilend: 44,7 procent ervan houdt stand in de Vlaamse waterzuiveringsinstallaties.

Waterzuivering

Doordat de waterzuiveringen tekort schieten, belandt er dus heel wat afval in de rivieren en zo in de zee. Met alle gevolgen van dien. Want omdat plastic zo traag afbreekt, belandt het in veel gevallen weer op ons bord: in de vorm van oesters of mosselen bijvoorbeeld. Als je die opeet, kan je microplastics in je bloed krijgen. Want wetenschappers vermoeden dat de deeltjes doorheen onze maagwand onze bloedbaan bereiken.

Metingen

Op dit moment bestaan er geen nauwkeurige metingen over de omvang van het probleem. Maar er bestaan wel vermoedens. Zo bleek vorig jaar uit een Zwitsers onderzoek dat de Rijn sterk vervuild is. Onderzoekers nemen aan dat de Schelde er even slecht voorstaat.

Bron: VNSC, Microplastics vervuilen zeeën en rivieren

Categories:

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *