De Universiteit Antwerpen (Onderzoeksgroep Ecosysteembeheer) en Zero Plastic Rivers vzw slaan de handen officieel in elkaar voor Zero Plastic Rivers, een uniek project om de plasticvervuiling van onze rivieren drastisch te verminderen, met als proefproject de Schelde.

Het project Zero Plastic Rivers zal in deze context focussen op drie specifieke aspecten: het meten en kwantificeren van de plasticvervuiling van een rivier, het voorkomen van plasticvervuiling en het opvangen van plastic afval dat toch aanwezig is in een rivier, nog voor dit de monding bereikt.

De Onderzoeksgroep Ecosysteembeheer zal instaan voor de wetenschappelijke ondersteuning en borging van het project en op deze manier de uiteindelijke doelstelling bewaken: de drastische vermindering van de ecologische impact van de plasticvervuiling van onze rivieren.

Deze steun van de Universiteit Antwerpen toont eens te meer aan dat het probleem van plasticvervuiling van onze rivieren relevant is en dat dit zo snel en zo grondig mogelijk moet aangepakt worden.

Gezien de omvang en de complexiteit van de plasticvervuiling, willen we een multidisciplinair team vormen dat in staat is om dit probleem op een wetenschappelijk onderbouwde manier en met de nodige middelen aan te pakken.

Hiervoor is de steun en medewerking van de Universiteit Antwerpen van essentieel belang. Immers, de Onderzoeksgroep Ecosysteembeheer heeft unieke kennis omtrent het ecosysteem van de Schelde. Daarnaast heeft de Universiteit Antwerpen een uitgebreid netwerk van partners die eveneens noodzakelijk zullen zijn om effectief resultaten te boeken.

In deze context zijn we momenteel niet alleen in gesprek met een aantal overheidsorganisaties die betrokken zijn in het beheer van de Schelde en de Haven van Antwerpen, maar ook met een toenemend aantal bedrijven die het project Zero Plastic Rivers willen steunen.

Categories:

2 Responses

  1. Beste

    Mijn naam is Dries Daneels en ik ben student in het zesde jaar Techniek Wetenschappen te Rozenberg in Mol (België). Dit schooljaar wordt van me verwacht te werken aan een geïntegreerde proef (gip). Als onderwerp koos ik hiervoor microplastics in water. Voor deze proef moet ik ook een praktisch onderzoek uitvoeren. Ik wil onderzoeken in welke mate microplastics al dan niet aanwezig zijn in oppervlaktewater en drinkwater. Dit onderzoek moet plaatsvinden van woensdag 13 februari t.e.m. vrijdag 15 februari 2019. Is er de mogelijkheid om in uw bedrijf hierover onderzoek uit te voeren? Is het nodige materiaal ter plaatse voorzien? Zelf ben ik bereid waterstalen mee te brengen. Indien het voor jullie te moeilijk is om deze 3 dagen volledig in te plannen voor mij, kan ik mij ook schikken naar een verminderde tijd. Voor mij is het voldoende dat er tijd beschikbaar is in één van deze dagen zodat ik mijn waterstalen kan analyseren. U zou me hiermee heel erg kunnen verder helpen. Alvast bedankt, ik hoop op een positief antwoord.

    Met vriendelijke groeten

    Dries Daneels

    • Beste Dries,

      Bedankt voor je mail en interesse in het probleem van plasticvervuiling van water. Spijtig genoeg kunnen we je vanuit Zero Plastic Rivers niet helpen bij je onderzoek omtrent watervervuiling door micro-plastics. Misschien dat je daarvoor terecht kan bij de UGent. Prof. Dr. Colin Janssen (Colin.Janssen@UGent.be) doet onderzoek in deze context. Vriendelijke groeten. Dirk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *