Niet alleen de Vlaamse kuststrook, maar ook onze rivieren bevatten te veel plastiek afval. De burgemeesters van Vlaamse kuststeden beraden zich vandaag over een gezamenlijke aanpak.

Met het blote oog is het niet te zien, maar de Schelde is zwaar vervuild door ‘microplastics’. Dat zijn kleine deeltjes plastiek die afkomstig zijn van de verpakkingsindustrie en de auto-industrie, maar ook van dagelijkse verzorgingsproducten die via de riolen in het rivierwater belanden.

De UGent onderzocht in hoeverre zuiveringsinstallaties die kleine plastiekdeeltjes tegenhouden. Onvoldoende, zo blijkt. Zo haalt de installatie in Destelbergen maar 45 procent van het fijne plastiek afval uit het water. De onderzoekers extrapoleren dat cijfer naar heel Vlaanderen. Ter vergelijking: in landen als Nederland en Rusland wordt voor 90 procent plastiek afval opgevangen. Een Duitse installatie haalt zelfs 97 procent.

Voor de kustburgemeesters is dat slecht nieuws. Zij vergaderen vandaag over de dringende problematiek van strandvervuiling. Steve Vandenberghe (SP.A), burgemeester van Bredene, wil zijn collega’s achter zich krijgen om de bevolking en overheid te sensibiliseren. ‘Het plastiek stroomt via de rivieren zoals de Schelde in de Noordzee. Daar spoelt het dan aan op de kusten, en wordt het opgegeten door schaaldieren en vissen.’

Rivierwater werd tot dusver nauwelijks onderzocht in deze problematiek. Het Gentse onderzoek poneert daarom voorzichtig dat de Schelde extreem vervuild lijkt te zijn. Eind vorig jaar kwam een Zwitserse studie tot dezelfde conclusie over de Rijn. Ook het Rijnwater bevat extreem veel microplastics en mondt uit in de Noordzee.

Wereldwijd wordt geageerd voor een ban op ‘microplastics’.

Bron: Plastiek afval vervuilt via rivieren Vlaamse stranden – De Standaard

Categories:

No responses yet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *